Nathasja van Rosse

Gitaar

"Muziek en stilte: een magisch verbond"


Nathasja van Rosse gaf al vanaf jonge leeftijd concerten en was zij te beluisteren op de radio en televisie. In 1987 speelde ze op het openingsconcert van het World Trade Centre (Rotterdam) in aanwezigheid van Koningin Beatrix. Haar middelbare school volgde Nathasja op de Rotterdamse Havo voor Muziek en Dans.

Nathasja studeerde aan het Conservatorium in Rotterdam en daarna in Graz (Oostenrijk) bij Leo Witoszynskyj. Ze sloot haar masters in 1999 af bij Zoran Dukic te Den Haag, met prachtige resultaten. Er volgden masterclasses met grote hedendaagse gitaarvirtuozen als David Russell, Alvaro Pierri, Pavel Steidl en Carlo Marchione. Dit resulteerde in successen bij verschillende internationale competities (o.a. KutnaHora, Tsjechië  en Volos, Griekenland), alwaar zij vaak als finaliste te horen was. 

Sinds haar cd-debuut Guitar Music of South-America (2000) wordt Nathasja gezien als een van de belangrijkste interpretators van de Spaanse gitaar en was zij te gast op een groot aantal internationale gitaarfestivals als concertgitariste, docente en jurylid. In 2005 won ze de docentenpluim van de EGTA met haar Young Talent Class. In 2006 was ze samen met de bekende jazzgitarist Olaf Tarenskeen op de veel geprezen tournee Roots+. Op haar tweede CD "Levantine" vertolkt zij voor haar gecomponeerde werken en wereldprimeurs in de multiculturele muzikale taal van deze tijd.  In 2007 speelde ze de Dream Dancer tour met steelstring virtuoos Peter Finger. Nathasja speelde recitals over de hele wereld, zoals de USA, Canada, Duitsland, Turkije, Oostenrijk, Griekenland en Nederland. Nathasja leeft voor en met de gitaar en is naast concertgitariste en organisatrice al vele jaren een gepassioneerd docente. Dit resulteerde o.a. in het mooie eerbetoon dat de EGTA (European Guitar Teachers Association) haar gaf "de docentenpluim" en in vele masterclasses in binnen- en buitenland. Ook is zij een veelgevraagd jury-lid bij gitaarcompetities wereldwijd.


Naast haar carrière als sologitariste en vele reizen heeft Nathasja een prachtige professionele school voor gitaar in Rotterdam opgezet: De Gitaaracademie (2009). Intussen is de vierde vestiging in drie verschillende steden een feit en herbergt haar academie al meer dan honderdtwintig leerlingen daar ondergebracht bij een team van experts in alle gitaarstijlen. Verder is ze oprichtster van Stichting GitaarPodium Rotterdam (2007) en Stichting Muziekcentrum Noord (2012) en geeft zij les in Rotterdam op haar Gitaaracademie en in De Gitaaracademie Lochem (Achterhoek).


Haar persoonlijke veelzijdigheid, brede interesse en nieuwsgierigheid om te onderzoeken (ook op andere snaarinstrumenten) is duidelijk hoorbaar in haar spel, opnames en in haar lessen; "ik kan het ene moment uit mijn "dak" gaan bij Cream (Eric Clapton) en het andere moment tot tranen toe geroerd zijn door R. Shaffy, A. Piazzolla of G. Mahler".


Publicaties: naast een veelvoud aan interviews, heeft Nathasja op uitnodiging van universiteitdocent (Graz) L Witoszynskyj (1941-2008) een bijdrage geleverd aan zijn boek " über die Kunst des Gitarrenspiels".