Skip to content

Interview Nathasja van Rosse

1 Hoe ervaar je als muzikant en als docent deze  bijzondere tijd?

“Het is een hele ommekeer van old-school muzikant en docent naar een hightech-docent en vernieuwde muzikant… Ik moest een enorme inhaalslag maken om alle programma’s en online tools te leren zodat ik mijn praktijk weer enigszins naar mijn zin kon krijgen. De eerste weken was ik doodop na een dagje lesgeven! Inmiddels vind ik alle uitdaging en vooral ook de andere mogelijkheden erg leuk en inspirerend.

Als muzikant merk ik dat ik in een bubble terecht ben gekomen, je mist je maatjes, je publiek en vooral ook de inspiratie die ik bijna wekelijks opdeed bij collega-muzikanten en hun concerten. Wat een enorm gemis is dat! Online concerten geven niet hetzelfde gevoel als een afgeladen zaal vol emotie dat kan doen. Kaalslag in een keer! Hoewel ik onlangs enorm genoot van een concert-stream! Je past je aan…”

2 Hoe is het om nu de Gitaaracademie te managen?

 “Bijzonder stressvol,intensief en een grote uitdaging. Ook daarbij stonden we voor de oude normen- en waarden, intensief lokaal onderwijs volledig op lokale interactie gebaseerd. Dat moest in de kortst mogelijke tijd worden omgezet naar een “online” Gitaaracademie. Dankzij heel veel samenwerking met een geweldig team aan docenten (alle lof!) hebben we dat inderdaad heel snel voor elkaar gekregen. Daarnaast kwamen er menselijke aspecten aan het licht: hoe zorg je ervoor dat de hele academie blijft draaien, naast het ondernemers technische deel (uitdaging genoeg an sich!) had iedereen zijn/haar angsten en zorgen. We stonden allemaal ineens voor een letterlijk gesloten deur en moesten maar afwachten wanneer die weer geopend mocht worden! Iedereen is afhankelijk van de lessen en daarnaast concerten. Stel je voor wat dat voor een druk op je legt, beiden konden geen doorgang vinden in de bekende vorm en concerten zelfs helemaal niet meer… Hoe ga ik dan als ’eigenaar’ om met al die emoties en hoe zorg ik ervoor dat iedereen tenminste het lesgedeelte kan blijven doen? Soms moest ik een behoorlijk dikke huid hebben en veel incasseren (en wederzijds natuurlijk), dat heb ik echter graag over voor ons allemaal. Ik durf te zeggen dat we met elkaar nu een sterker team zijn dan ervoor. Over het 3 x per week je beleid moeten veranderen omdat niemand in de Gemeente wist wat nu wel en niet mocht, over de Cultuursector/RIVM hebben we het maar niet… Sommige weken was ik 20 uur aan het bellen met instanties en werd dan toch nog teruggefloten door de Gemeente Rotterdam, hoeveel protocollen heb ik niet geschreven? Ook iets dat je als gitariste natuurlijk nooit zou bedenken! Pas vandaag, 2 juni hebben we overal onze locaties weer open (in Capelle nog een alternatieve locatie overigens) en blijft het hopelijk even rustig…”.

3 Wat vind je positief en wat negatief aan deze tijd?

“Als ik de zorgen over het vergaren van een inkomen en het runnen van een academie met acht docenten opzij zet (niet per se negatief maar wel een hele verantwoording), merk ik dat ik een enorme creatieve bron heb die sterk wordt aangesproken in deze tijd. Ik verbaas me over de hoeveelheid creativiteit en tegelijk het doorzettingsvermogen dat er naar boven borrelt! Je moet natuurlijk ook wel, in de Corona tijd zijn kunstenaars volledig aan hun lot overgelaten en staan onderaan de rij. Ik heb in heel korte tijd een volledige online praktijk opgezet met compleet nieuwe pedagogische opzet en idem lespakket. Daarnaast componeer ik of mijn leven ervan afhangt. De weekenden die ik vrijwel compleet op pad zou zijn, zijn nu rustig en dat schept tijd en vooral de rust om eindelijk de muziek die ik al zolang in me voel en hoor, op te schrijven. Over de negatieve kanten is denk ik al genoeg geschreven… Je leeft als kunstenaar en tevens eigenaar van een culturele  ‘instelling’ in totale onzekerheid. Bovendien hebben veel van ons geen enkele financiële hulp vanuit de overheid mogen aanvragen, een behoorlijk gat in de maatregelen als je mij vraagt”.

4 Hoe laat je je nu inspireren?

“Tja, dat is een van de grootste uitdagingen als kunstenaar op dit moment vermoed ik. Waar haal je je inspiratie vandaan die je anders voor het oprapen had in alle kunstcentra en concertzalen. Wat een rijkdom hadden we! Ik gaf al aan dat voor mij het bijna wekelijks bezoeken van concerten dan wel andere kunstactiviteiten de grootste bron van inspiratie was. Die is er nu nog maar mondjesmaat en ook vaak online. Ik kwam in een bubble terecht waarin ik vooral een ‘oude muze’ vond: de herinneringen die ik in zoveel jaren heb opgedaan werden nu de krachtbron voor mijn spel en mijn composities. De natuur, mijn naasten, de gesprekken met andere kunstenaars maar ook met alle mensen om me heen die ook hun nieuwe weg moesten vinden en ik heb het geluk om een nieuw instrument te mogen inspelen en ontdekken. Het voelt nog steeds als parallelle werkelijkheid voor mij, ooit worden we weer wakker en kunnen de vleugels weer uitslaan… Het feit dat de grenzen weer gedeeltelijk open zullen gaan geeft mij als echte reiziger weer lucht (ook al zal ik fysiek heel beperkt gaan reizen). Ik was behoorlijk vleugellam. Onlangs ervoer ik wel dat ook een concert-stream veel inspiratie kan geven, tenminste als je weet dat met jou nog duizenden medefans ook online zitten te luisteren! Ik ben om en zal zeker de artiesten die dit doen ondersteunen en ook hier een kaartje voor aanschaffen… (hoe kan het toch dat dit allemaal gratis zou moeten zijn??)”.

5 Wat is er veranderd sinds maart met de lespraktijk?

“Er is op een of andere manier meer focus ontstaan, doordat ik uiteindelijk alles geordend voor elkaar kreeg met Zoom en gedeelde online bestanden, is het logistiek allemaal prima te doen. Natuurlijk moesten ook de leerlingen eerst wennen maar nu is iedereen content. De meeste van mijn leerlingen geven aan dat zij de extra’s zoals filmpjes, foto’s, een online map met vraagbaak, een fijne aanvulling vinden. Voor mij persoonlijk is het veel diverser geworden, ik geef nu les aan leerlingen uit heel Europa ipv alleen de plaatsen waar ik woon. Hartstikke leuk! Maar natuurlijk mis je wel vooral bij slechte verbinding het echte klankwerk, ik laat leerlingen in dat geval opnames maken zodat ik ook daaraan kan werken. Het is een stuk interactiever geworden met wederzijdse input! Ik merk (ook bij collegae) dat leerlingen niet eens per se op locatie les willen volgen momenteel. Dat geeft in ieder geval aan dat we met gitaar een behoorlijk alternatief hebben kunnen vinden en geven!”

6 Zijn leerlingen nu juist gemotiveerder?

“Ja, ik merk dat zeker! Blij met de positiviteit die muziek hun brengt. In de lessen tip ik even de gekke tijd aan waarin we leven (wat speelt er bij ze?) maar ga daarna snel door met de pracht die muziek en specifiek de gitaar iemand kan bieden. Ze gaan stuk voor stuk ontzettend hard vooruit merk ik!”

7 Merk je of het uitmaakt in de kwaliteit, online lesgeven?

“Nee, ik durf te zeggen dat ik (en wat ik hoor vanuit mijn team) meer kwaliteit nu kan bieden dan voorheen! Wel moet je als docent creatief zijn, je lessen supergoed voorbereiden en er meer tijd insteken dan je deed, iets dat ik persoonlijk er graag voor over heb”.

8 Hoe staat het met de concerten en gitaaractiviteiten?

“Een pijnlijke vraag, ik sta in een enorm dilemma: ga ik in november (mits alles door kan gaan) een tour van 21 concerten voor een derde of minder van het aantal personen geven, of stellen we (want het is een internationale tour met 3 andere spelers vanuit andere landen) de tour uit naar 2021… De internationale festivals waar ik zou spelen dan wel lesgeven, kunnen niet doorgaan helaas, die keuze werd al snel voor mij gemaakt. Als het maar geen afstel wordt!”

9 Wat zijn de plannen voor de nabije toekomst, deze zomer en vanaf september?

“Ik componeer en studeer hard aan nieuw repertoire (dat kan gelukkig nu wel!) en hoop in augustus mijn derde CD op te nemen met voor het eerst eigen composities erop naast natuurlijk prachtig werk van anderen. Daarnaast werk ik momenteel samen met Bruno Fereirra aan een nieuwe vorm van WEBINARS die (gevorderden) gitaristen landelijk kunnen volgen (hopelijk binnenkort ook internationaal). Dat zijn echte power-workshops waarbinnen we de cursisten een berg specifieke informatie interactief aanbieden waarmee ze net als bij masterclasses flink lang vooruit kunnen. Ik werk daarbij onderwerpen uit die echt kenmerkend zijn vanuit mij, Bruno pakt het weer heel anders aan vanuit zijn passie en sterke punten. Heel leuk om op deze beide gebieden (CD en online webinars) te verdiepen! Daarnaast werk ik mijn website en verdere online zaken eindelijk eens goed bij :-))” 

10 Is er steun/ inspiratie vanuit andere collega’s?

“Als kunstenaar: we zijn allemaal denk ik erg druk met een nieuwe weg vinden, dat schepte eerst juist ‘windstilte’, op dit moment merk ik dat iedereen de veerkracht weer heeft gevonden en er beginnen weer meer contacten te komen onderling en vooral, er ontstaan weer ideeën. Ik vond het ontroerend en mooi om van de mensen die ik bewonder te lezen hoe zij ermee omgingen en nog gaan, het bleken ‘normale’ mensen en ik ben ze nog meer gaan waarderen, zeker omdat een aantal zo ondersteunend en liefdevol bleek voor iedereen, wat een mooi mens ben je dan! Als voorbeeld, ik sta iedere ochtend op met Lennette van Dongen, ze staat al maanden garant voor de beste start van de dag, Frank Boeijen gaf dit weekend zijn prachtige tournee programma bloot in een geweldige concertregistratie die hij speciaal voor ons, zijn publiek, midden in Corona tijd in een leeg theater heeft opgenomen. Dat zijn voor mij voorbeelden en geeft mij de inspiratieboost die ik nodig heb”.

“ Als docent: enorm! Zodra we letterlijk op straat werden gezet, kwamen er direct heel veel gesprekken op gang onderling over hoe nu verder. Facebook docentengroepen werden opgezet en er werd ondersteund hoe je nu je praktijk online kon krijgen. We zijn een ontzettend creatieve en veerbare groep mensen heb ik ondervonden. Alleen ontzettend jammer dat dit nog steeds zo ondergewaardeerd wordt!”

Bron

Bron
Back To Top